Risotto Emanuela
Wstęp
Lista zakupów
- Olej – 50 ml
- Ryż Arborio – 1 kg
- Cebula – 100 g
- Zimne białe wino – 100 ml
- Warzywny bukiet – 1300 ml
- Zimne masło pokrojone w kostkę – 100 g
Sposób przygotowania
- Wlej olej na patelnię, dodaj cebulę i duś ją od jednej do dwóch minut.
- Dodaj ryż i mieszaj, aż będzie zbyt gorący, by go dotknąć (około 3 minut).
- Wstrząśnij ryż polewając go zimnym winem, poczekaj, aż wino wyparuje.
- Dodaj warzywny bukiet i cały czas mieszaj, aż ryż będzie prawie suchy (prawie podobny do ryżu na początku przygotowywania potrawy).
- Weź patelnię z ognia, wmieszaj zimne masło i wrzuć ryż na zimne gn, daj mu odpocząć.
- Włóż do lodówki.
Smacznego!