Risotto Emanuela

Wstęp

Lista zakupów

  1. Olej – 50 ml
  2. Ryż Arborio – 1 kg
  3. Cebula – 100 g
  4. Zimne białe wino – 100 ml
  5. Warzywny bukiet – 1300 ml
  6. Zimne masło pokrojone w kostkę – 100 g

Sposób przygotowania

  1. Wlej olej na patelnię, dodaj cebulę i duś ją od jednej do dwóch minut.
  2. Dodaj ryż i mieszaj, aż będzie zbyt gorący, by go dotknąć (około 3 minut).
  3. Wstrząśnij ryż polewając go zimnym winem, poczekaj, aż wino wyparuje.
  4. Dodaj warzywny bukiet i cały czas mieszaj, aż ryż będzie prawie suchy (prawie podobny do ryżu na początku przygotowywania potrawy).
  5. Weź patelnię z ognia, wmieszaj zimne masło i wrzuć ryż na zimne gn, daj mu odpocząć.
  6. Włóż do lodówki.

Smacznego!

Risotto-przepisy-Krzysztof-Chwiała-szef-kuchni

Szukasz doświadczonego szefa kuchni?
Skontaktuj się ze mną