Ogórki Tani

Wstęp

Szybki sposób na wekowane ogórki.

Lista zakupów

  1. Ogórki pokrojone w plastry (najgrubsze cięcie) – 5 kg
  2. Ocet jabłkowy – 1,8 litra
  3. Cukier brązowy – 1,2 kg
  4. Goździki – 12 sztuk
  5. Kurkuma płaska 1 łyżka
  6. Ziarna gorczycy – 2 łyżki
  7. Sól – 1 kg
  8. Szallotka pokrojona w piórka – 5 sztuk

Sposób przygotowania

  1. Ogórki pokroić i zamarynować w soli, po godzinie bardzo dokładnie umyć w zimnej wodzie.
  2. Ocet, cukier, goździki, kurkuma i gorczycę zagotować razem, dodać ogórki i szalotkę do zalewy zagotować i odstawić do wystygnięcia. 
  3. Zawakować.

Smacznego!

Ogórki-przepis-Krzysztof-Chwiała-szef-kuchni

Szukasz doświadczonego szefa kuchni?
Skontaktuj się ze mną