Sos Chimichurri

Wstęp

Chimichurri to surowy sos pochodzenia argentyńskiego, używany zarówno jako składnik gotowania, jak i jako przyprawa stołowa do grillowanego mięsa. Znajdujący się w kuchni argentyńskiej, paragwajskiej i urugwajskiej sos występuje w wersji zielonej i czerwonej.

Lista zakupów

  1. Oregano – 200 g
  2. Kolendra – 200 g
  3. 2 ząbki czosnku, drobno pokrojone
  4. Szalotka marynowana w soku z limonki i soli – 100 g
  5. Chili czerwone – 1 szt, wg uznania
  6. Czerwona papryka pieczona – 1 szt (obrana ze skórki i pokrojona w drobną kostkę)
  7. 2 awokado (pokrojone w drobną kostkę)
  8. Olej – 100 ml
  9. Oliwa – 100 ml
  10. Sok z limonki – 30 ml
  11. Sól – wg uznania

Smacznego!

sos-chimichurri-przepis-Krzusztof-Chwiała-szef-kuchni

Szukasz doświadczonego szefa kuchni?
Skontaktuj się ze mną