Bułki do burgerów

Wstęp

Przepis na 6 do 8 bułek.

Lista zakupów

  1. Świerze drożdże – 12,5 g
  2. Mąka pszenna typ 550 – 500 g
  3. Woda – 200 ml
  4. Maślanka – 100 ml
  5. Masło – 70 g
  6. Cukier – 30 g
  7. Sól – 10 g
  8. Słód diastatyczny (nie jest to konieczny składnik) – 10 g
  9. Jedno jajko do posmarowania bułek
  10. Sezam do posypania bułek (opcjonalnie)
  11. Jedna łyżka oleju do posmarowania miski

Sposób przygotowania

  1. Do większej miski przesiej mąkę z suchymi drożdżami i ze słodem (składnik niekonieczny).
  2. W rondelku roztop delikatnie masło, po czym dolej do masła wody i maślanki. Dosyp cukru i soli i wymieszaj dokładnie. Mikstura powinna być lekko ciepła.
  3. Wlej mokre składniki do suchych i wyrabiaj ciasto do wstępnego połączenia składników ok. 2 minuty. Przykryj folią spożywczą i odstaw na 10-15 min. Wyrabiaj ciasto 7-10 minut do czasu, aż nie będzie się bardzo kleiło do ręki.
  4. Miskę smarujemy łyżką oleju i przekładamy do niej naszą kulkę z ciasta. Przykrywamy folią i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1h Następnie przygotowujemy blachę wyłożoną papierem. Piekarnik rozgrzewamy na 200 stopni 25% pary.
  5. Z wykorzystaniem wagi odcinamy 140 gr.
  6. Takie kulki układamy równomiernie na blasze i spłaszczamy pierwszy raz, żeby nie rosły za bardzo w górę, tylko bardziej w szerz. Odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.

Smacznego!

Bułki-do-burgerów-przepis-Krzysztof-Chwiała-szef-kuchni

Szukasz doświadczonego szefa kuchni?
Skontaktuj się ze mną