Bułki do burgerów
Wstęp
Przepis na 6 do 8 bułek.
Lista zakupów
- Świerze drożdże – 12,5 g
- Mąka pszenna typ 550 – 500 g
- Woda – 200 ml
- Maślanka – 100 ml
- Masło – 70 g
- Cukier – 30 g
- Sól – 10 g
- Słód diastatyczny (nie jest to konieczny składnik) – 10 g
- Jedno jajko do posmarowania bułek
- Sezam do posypania bułek (opcjonalnie)
- Jedna łyżka oleju do posmarowania miski
Sposób przygotowania
- Do większej miski przesiej mąkę z suchymi drożdżami i ze słodem (składnik niekonieczny).
- W rondelku roztop delikatnie masło, po czym dolej do masła wody i maślanki. Dosyp cukru i soli i wymieszaj dokładnie. Mikstura powinna być lekko ciepła.
- Wlej mokre składniki do suchych i wyrabiaj ciasto do wstępnego połączenia składników ok. 2 minuty. Przykryj folią spożywczą i odstaw na 10-15 min. Wyrabiaj ciasto 7-10 minut do czasu, aż nie będzie się bardzo kleiło do ręki.
- Miskę smarujemy łyżką oleju i przekładamy do niej naszą kulkę z ciasta. Przykrywamy folią i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1h Następnie przygotowujemy blachę wyłożoną papierem. Piekarnik rozgrzewamy na 200 stopni 25% pary.
- Z wykorzystaniem wagi odcinamy 140 gr.
- Takie kulki układamy równomiernie na blasze i spłaszczamy pierwszy raz, żeby nie rosły za bardzo w górę, tylko bardziej w szerz. Odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.
Smacznego!